Veel gestelde vragen

Vragen t.a.v het adverteren op fokkersnoorseboskatten.info

Kan je hier gratis adverteren?

Twee advertenties in een lopend overzicht zijn gratis, vanaf de derde advertentie berekenen wij kosten.

KLIK HIER voor de actuele tarieven.

Hoe plaats ik een advertentie?

Om een advertentie op fokkersnoorseboskatten.info te plaatsen, dient u zich eerst als gebruiker van de site aan te melden. Dit doet u HIER.

U ontvangt vervolgens een mailtje op het door u aangegeven emailadres, met daarin een activatielink. Deze link moet u aanklikken om uw gebruikersaccount bij fokkersnoorseboskatten.info te bevestigen.
Wanneer u geen activatiemailtje heeft ontvangen, is deze wellicht in uw spammap terecht gekomen. Heeft u zelf geen toegang tot deze map of heeft u het activatiemailtje om een andere reden niet ontvangen, kunt u contact op nemen met de webmaster. Deze kan uw gebruikersaccount vervolgens handmatig activeren.

Na activatie kunt u met de door u gekozen gebruikersgegevens op fokkersnoorseboskatten.info inloggen.

Na het inloggen komt u in het gebruikersscherm. Hier kunt u een keuze maken wat u vervolgens wilt doen.

Wilt u bijvoorbeeld een kittenadvertentie opgeven, klik dan op "kittenadvertentie opgeven" onder "Kittens en verwachte nestjes". Met het formulier dat u daarmee opent, kunt u de informatie invullen die nodig is om de advertentie geplaatst te krijgen, inclusief de mogelijkheid om foto's te uploaden.

Nadat u het formulier verzonden heeft, zal de webmaster zodra ze daartoe in de gelegenheid is de advertentie voor u online zetten.

Hoe verkrijg ik die link van een (proef)stamboom in Pawpeds?

Om een proefstamboom van een verwacht nestje te maken en het inteeltpercentage te berekenen, kan je gebruik maken van Pawpeds. Pawpeds beschikt over een uitgebreide database van stambomen en testresultaten van Noorse boskatten.

Wij nemen de link naar deze kittenstambomen op in de kittenadvertenties en advertenties voor verwachte nestjes indien de ouders zijn opgenomen in de database van Pawpeds.

 

stap 1

Surf met je webbrowser naar de Noorse boskat database van Pawpeds:

http://www.pawpeds.com/db/?p=nfo&date=iso

 

stap 2

Tik hier (een deel van) de naam van de vader in en klik daarna op 'zoeken'.

stap 3

Er verschijnt nu een venster met alle gevonden resultaten. Klik op de naam van de kat die je zoekt. Staat de naam van de kat die je zoekt er niet bij, probeer dan eens enkel een deel van de naam in te tikken en vermijd het deel waar bijvoorbeeld leestekens als ' of - in staan.

Wanneer ook dan de gewenste kat niet wordt gevonden, zal deze niet in de database zijn opgenomen. Je kunt hiertoe een verzoek indienen bij Pawpeds (zie "Hoe krijg ik de stamboom van mijn Noorse boskat i n Pawpeds?").

 

stap 4

Na het doorlopen van stap 3 verschijnt de stamboom van de vader in het scherm. Onder de gegevens van de vader staat nu een regel waar je zijn eigen inteeltpercentage kunt zien (per gewenst aantal generaties op te vragen) en als laatste in deze regel staat 'Testparing' (zie afbeelding hieronder). Klik op het woord 'Testparing'.

 

 

stap 5

In het scherm is nu de proefstamboom verschenen. Als het goed is, dan staat in de bovenste helft van de stamboom de vader weer gegeven en in de onderste helft enkel de stamboom van 'Kat 3'. 
(Zie je in de bovenste helft 'Kat 2' staan ipv een ingevulde stamboom van de vader, kijk dan nog even goed naar de afbeelding hierboven want dan heb je het verkeerde knopje testparing aangeklikt.)

Klik nu op 'Voeg toe' onder Kat 3 (zie afbeelding hieronder).

Pawpeds

 

stap 6

Je hebt nu weer het zoekvenster van Pawpeds voor je gekregen. Tik hier (een deel van) de naam van de moeder in, net zoals je dat al voor de vader hebt gedaan. Klik dan op 'zoeken' en klik op de naam van de poes die je zoekt. Staat deze er niet bij, volg dan de tips in stap 3.

 

stap 7

Je hebt nu de proefverparing van de door jou ingevoerde katten op je beeldscherm. Onder het woord Testparing staat een regel waarop je het percentage inteelt kan zien. Door op een cijfer achter 'Generaties' te klikken, kan je het inteeltpercentage over een groter of kleiner aantal generaties laten berekenen.

Pawpeds

 

stap 8

En nou wil je nog graag de link naar deze testparing hebben. Die vind je in de adresbalk van je browser. Klik er een keer op en de complete link wordt geselecteerd. Klik vervolgens met je rechter muistoets op de link, en er verschijnt een menu (zie afbeelding hieronder). Kies 'kopiëren'.

Pawpeds

Je kan nu de link overal plakken waar je wilt: je eigen homepage, of in het formulier op deze site om een nest(verwachting) te melden. Plakken kan door op de gewenste plek met de rechter muistoets te klikken en in het menu dat dan verschijnt te kiezen voor ''Knippen'. (Of je plakt door de ctrl-toets en de v-toets gelijktijdig in te drukken).

Succes!

Hoe krijg ik de stamboom van mijn Noorse boskat in Pawpeds?

Pawpeds beschikt over een groeiende database met stambomen en indien beschikbaar testresultaten (HCM, HD, GSD-IV). Op vrij eenvoudige wijze kunt u binnen Pawpeds proefstambomen genereren voor uw geplande nestjes. Met deze proefstambomen kunt u kandidaat kittenkopers inzicht geven in de voorouders van de verwachte kittens, het inteeltpercentage en daar waar beschikbaar de testresultaten van de (voor)ouders.

Wanneer u de stamboomgegevens van uw Noorse boskat wilt bijdragen aan de database kunt u een scan (of kopie per post) van de stamboom of het registratiebewijs sturen naar de medewerker van Pawpeds die zorgdraagt voor de invoer van stambomen uit Nederland.

Wanneer beide ouders van uw Noorse boskat al in de database zijn opgenomen, volstaat het om de volgende gegevens (indien beschikbaar) te mailen:

 • naam van de Noorse boskat waarvan u de gegevens wilt bijdragen;
 • geslacht;
 • titel;
 • naam van vader;
 • naam van de moeder;
 • geboortedatum;
 • kleur;
 • stamboomnummer.

Indien gewenst kan er ook een foto van de betreffende kat worden meegestuurd, die dan ook in de database zal worden opgenomen.

KL IK HIER voor de contactgegevens van de personen die zorgdragen voor het invoeren van stambomen in Pawpeds.

 

 

Ik krijg mijn foto's niet ge-upload

 • Controleer de grootte van het bestand (maximaal toegestane grootte per bestand is 2 Mb).
 • Enkel jpg, png en gif bestanden worden geaccepteerd.

Voldoen de bestanden aan de voorwaarden en kunt u ze toch niet uploaden?

Neem dan contact op met de w ebmaster.

Alle kittens uit het nestje waarvoor ik adverteer zijn besproken

Wanneer alle kittens uit het nest waar u voor adverteert besproken zijn, zou u natuurlijk gewoon kunnen wachten tot de advertentie automatisch gedeactiveerd wordt (wanneer de kittens 13 weken, 20 weken of 6 maanden zijn geworden).

Wij verzoeken u echter dringend om een advertentie af te melden zodra het laatste kitten is besproken.
Op deze manier houden we samen het overzicht zo actueel mogelijk, iets wat prettig is voor de kandidaatkopers en daarmee ons kittenoverzicht aantrekkelijk houden om te bezoeken. Voor u om die reden aantrekkelijk om er te adverteren.

Kies (na inloggen) om een kittenadvertentie af te melden:
gebruikersmenu - advertentiebeheer - kittens en verwachte nestjes - kittenadvertentie verwijderen

Of u klikt gewoon HIER.

Mijn advertentie is verdwenen maar de kittens zijn nog niet allemaal verkocht

Als de kittens waarvoor wordt geadverteerd de leeftijd van 13 weken hebben bereikt, wordt de advertentie automatisch gedeactiveerd.

U kunt de advertentie laten reactiveren door in te loggen met uw gebruikersgegevens en in het gebruikersmenu - advertentiebeheer -  kittens en verwachte nestjes - advertentie heractiveren kiezen.

Of u klikt gewoon HIER.

Hetzelfde formulier kunt u gebruiken indien uw dekkateradvertentie (na een jaar na plaatsing) is gedeactiveerd.

Ik heb Noorse boskatkittens, maar mijn cattery heeft geen homepage. Kan ik toch op fokkersnoorseboskatten.info adverteren?

In principe niet. Ons fokkersoverzicht en daarmee het kittenoverzicht is primair bedoeld voor catteries met een homepage.

Maar niet getreurd, indien u geen homepage heeft zou u daar natuurlijk wat aan kunnen veranderen. Voor een gering bedrag kunnen wij voor u een (tijdelijke of blijvende) homepage realiseren.

Neem contact op met de  webmaster voor de mogelijkheden.

Tommie van de Moeshoek

Ik probeerde mijn advertentie te wijzigen, maar zie de wijzigingen niet terug op de website

Dat klopt. Het plaatsen van een advertentie is op fokkersnoorseboskatten.info nog steeds ouderwets handwerk: u levert de informatie en de webmaster plaatst de advertentie of voert de wijzigingen door.

 

Vragen t.a.v. (Noorse bos)katten

Wat kost een Noorse boskat ongeveer?

Om u een indicatie te geven van de prijs van een Noorse boskat met stamboom die volgens de regels van de vereniging aan de nieuwe eigenaar wordt afgegeven hebben wij op basis van gegevens van diverse catteries de "Prijsmeter" kunnen samenstellen.

Prijs Noorse boskat kitten

Zoals u in deze prijsmeter kunt zien, wordt de prijs van Noorse boskat kittens met stamboom door verschillende factoren beïnvloed, waardoor de prijzen tussen catteries onderling nooit helemaal te vergelijken zijn.

Denk daarbij aan factoren als:

 • wordt het kitten om mee te fokken verkocht of als huisgenootje dat geholpen gaat worden zodra ze/hij vruchtbaar is;
 • zijn de ouderdieren (herhaaldelijk) getest op (erfelijke) ziektes als HCM, PKD en/of GSD-IV;
 • hebben de ouders hun sporen op shows verdiend;
 • zijn er voor het kitten extra kosten gemaakt bv voor een wit kitten om doofheid uit te sluiten;
 • zijn de kittens van een kleur die door het marktmechanisme van veel vraag en weinig aanbod voor meer dan een andere kleur worden verkocht;
 • zijn de kosten van sterilisatie/castratie geheel of gedeeltelijk bij de prijs inbegrepen wanneer het kitten als huisgenootje wordt verkocht.
 • en verder overige zaken, zoals een ziektekostenverzekering voor bepaalde duur die vanuit de fokker wordt betaald.

 

Wanneer u na lang sparen dit bedrag bijeen heeft en bijna niet kan wachten om een kitten uit te kiezen, vergeet dan niet dat u er met enkel de aanschafkosten niet bent. Naast de kosten van de 'basisuitrusting' voor een kitten, is het verstandig om ook geld achter de hand te hebben voor het geval er dierenartskosten gemaakt moeten worden.

Want al zal een goede fokker alles binnen zijn of haar vermogen doen om u een gezond kitten af te leveren, het blijft een dier en eventuele gezondheidskwalen zijn niet altijd te voorzien.

Waarom is een Noorse boskat zo duur?

[ontleend aan www.noorseboskatten.net]

In Nederland ligt de prijs van een Noorse boskat met stamboom (verkocht als huisdier) gemiddeld rond de 685 euro. (prijs ontleend aan de prijsmeter Noorse boskat kittens )

Waarom moet een raskat met papieren nou zoveel kosten?

Om een indruk te krijgen waarom deze prijs zo 'hoog' ligt, tippen wij u om eens een kijkje te nemen op de pagina van Neocat "Hoe fok ik mijn eerste nest?" Op deze pagina wordt in kaart gebracht wat er allemaal bij het fokken van een eerste nest komt kijken, o.a. financieel gezien.
En zo zie je dat, voorop gesteld dat alles voorspoedig gaat (geen keizersnede bv), je uitgaande van een nest van 4 kittens al zo'n 1700 euro aan kosten hebt bij een eerste nestje.

 

Maar waarom zou ik kiezen voor een kitten met stamboom?

Op Marktplaats zie je namelijk steeds vaker nestjes aangeprijsd met raskittens zonder stamboom voor prijzen tussen de 400 en 550 euro.

 • Om te beginnen: het achterwege laten van het aanvragen van een stamboom om hiermee de kosten van het kitten te drukken, kan geen geldige reden zijn. Zo kost bij bijvoorbeeld Felikat een stamboom met eigendomsoverdracht in totaal € 15,00 (gegevens uit 2018). Ook voor gelegenheidsnestjes (maximaal twee) kan een stamboom worden aangevraagd zonder dat men een zich als cattery hoeft te registreren. 

  Wanneer een fokker dit als reden aanhaalt om u het kitten iets goedkoper aan te kunnen bieden, denk dan aan bovenstaande en weet dat er een andere reden moet zijn waarom een kitten zonder stamboom voor een sterk gereduceerde prijs wordt aangeboden.
  Koop geen kat in de zak!
  kat in de zak
  Ook zijn er websites  waarbij kittens tegen een ietwat lagere prijs worden aangeboden en waarbij uiteindelijk blijkt dat het om stamboomloze kittens gaat. Vraag goed door als u gaat kijken voor een kitten en betaal nooit zonder dat de stamboom ook daadwerkelijk aan u wordt overhandigd. 

 • Een bij een vereniging aangesloten fokker dient zich te houden aan het reglement dat door deze vereniging is opgesteld. Houdt deze zich hier aantoonbaar niet aan, kan de fokker na een waarschuwing bij een herhaalde overtreding worden geroyeerd.
  Zo zijn er bijvoorbeeld regels verbonden aan het aantal nestjes dat een poes binnen een bepaalde periode mag hebben (maximaal 3 nestjes in 2 jaar). Dit in het belang van de gezondheid van moederpoes én in dat van de kittens. U kunt zich voorstellen dat te veel nestjes weerslag hebben op de conditie van de moederpoes en daarmee op de conditie van het kitten. Wanneer u een kitten zonder papieren koopt, heeft u geen enkele garantie hoeveel nestjes de moederpoes al heeft gehad in de afgelopen periode.

 • Bij een kitten met papieren kan u zich vergewissen in hoeverre er op een verantwoorde wijze is gefokt, of dat er wellicht veel inteelt is gepleegd, met de nodige gezondheidsrisico's voor het kitten.

 • Een kitten met papieren van een goede fokker heeft ouders die doorgaans zijn getest op erfelijke ziektes, indien deze een bekend probleem zijn in het ras/de lijn van het kitten. DNA testen als het gaat om PKdef en GSD-IV, of in het geval van hart en nieren PERIODIEKE screening middels Doppler echo. 

 • Een kitten met papieren moet volledig gevaccineerd en ontwormd zijn voor het verhuist naar de nieuwe eigenaar. Dit houdt in twee maal gevaccineerd (of 1 maal indien het kitten voor het eerst op de leeftijd van 13 weken wordt geent) en meerdere malen ontwormd. Het aantal keren is afhankelijk van het gekozen ontwormingsmiddel. 
  Als bewijs krijgt u een dierenpaspoort, waarin zich tevens een gezondheidsverklaring van de dierenarts betreffende huid, oren, ogen, gebit, lymfeknopen, respiratie, hart- en vaatstelsel en digestieapparaat bevindt.

  Let wel: deze verklaring dateert doorgaans van de eerste vaccinatie, en geeft geen garantie over de conditie van het kitten vlak voor het naar u verhuist. Om meer zekerheid te krijgen, zou u kunnen vragen om een gezondheidsverklaring van de dierenarts.

 

Is handgeld gebruikelijk?

Ja, vaak wel, maar betaal nooit voor u op bezoek bij de fokker bent geweest! Er ligt dan geen overeenkomst aan ten grondslag en bij kwaadwillende personen kunt u vervolgens fluiten naar uw centen. Voor de hoogte van het handgeld zijn geen richtlijnen en blijft het een kwestie wat fokker en aspirantkoper daaromtrent met elkaar afspreken. 

 

 

Wat kost een herplaatsings Noorse boskat ongeveer?

Dit is een heel veel gestelde vraag, waar geen eenduidig antwoord op te geven is.

Wel kunnen we aangeven dat de prijzen die gevraagd werden voor de herplaatsers die via ons overzicht bemiddeld werden, meestal lagen tussen de kosten van de castratie/sterilisatie van de herplaatser en 350 euro. Waarbij het bij die laatste prijs bijna altijd om dieren van jonger dan een jaar ging waar nog mee gefokt mocht/kon worden. 

Hou er rekening mee dat ook herplaatsers niet gratis zijn, en hou er tevens rekening mee dat wanneer u weinig geld heeft voor de aanschaf van een herplaatser, u ook nog voldoende achter de hand moet hebben/houden voor het geval uw dier wat gaat mankeren. 

Welke kleuren kan een Noorse boskat hebben?

Kleuren

Bij de Noorse boskat zijn de volgende kleuren toegestaan, waarbij bij alle kleuren wit kan voorkomen (voor de witverdeling zie 'Patronen'):

code kleur kleur (Engels)
a effen blauw blue
d effen rood red
e effen crème cream
f zwart schildpad (rood met zwart) black tortie / black torbie
g blauw schildpad (blauw met crème) blue tortie / blue torbie
n effen zwart black
nt amber amber
at licht amber light amber
w geheel wit white

 

Patronen

De volgende patronen komen bij de Noorse boskat voor.

code patroon patroon (Engels)
01 van (twee gekleurde vlekken in het gezicht gescheiden door een witte bles, de rest van de kat is geheel wit eventueel op de staart na) van
02 harlekijn (een kwart tot de helft van het lichaam is gekleurd, de rest is wit) harlequin
03 bicolor (de helft tot tweederde van het lichaam is gekleurd, de rest is wit) bicolour
09 een onbeschreven hoeveelheid wit (minder dan een derde van het lichaam is wit) unspecified amount of white
21 tabby (bv bij een van kan het tabbypatroon op uiterlijk niet worden vastgesteld) unspecified tabby pattern
22 tabby gemarmerd blotched, classic
23 tabby gestreept mackerel
24 tabby gevlekt spotted
25 tabby geringd, ticked ticked

Oogkleur

Bij Noorse boskatten wordt de oogkleur niet nader gedefinieerd, enkel bij geheel witte of gekleurde katten die twee verschillend gekleurde ogen hebben (odd-eyed).

code kleur kleur (Engels)
61 blauw blue
62 oranje (geel/goud/oranje kleurig) orange
63 odd-eyed (één oog is blauw en het andere is geel, goud, oranje of groen) odd-eyed
64 groen green

Een galerij met voorbeelden van Noorse boskatten in diverse kleuren is te vinden in de NFO Colour Guide.

Hoe moet ik me voorbereiden op de komst van het kitten?

Na (minimaal) 13 weken is het dan zover: het wachten duurde lang, maar eindelijk komt het kitten dan toch bij u als nieuwe eigenaar in huis.

En nu?

Op onze catterysite hebben we een aantal pagina's ingericht om onze aspirant kittenkopers op weg te helpen bij de voorbereiding van de komst van het kitten. Wij verwijzen ook u graag naar deze pagina's.

Welke kattenbak en welk kattengrit kan ik het beste kiezen?

kattenbakken in alle soorten en maten De kattenbak

Er zijn vele modellen kattenbakken in de handel: groot, klein, hoekmodel, automatisch, allen al dan niet met kap, deurtje en/of luchtfilter. Wat de beste keuze is, is in het algemeen niet te zeggen. 
Een (te) dikke kat zal een krappe kattenbak met kap meestal niet waarderen. Ook zijn niet alle katten gecharmeerd van een deurtje in de bak.
Voor alle kattebakken geldt wel dat deze goed schoon te maken moeten zijn. Ga in principe uit van 1 bak per kat, waarbij opgemerkt moet worden dat sommige katten geen genoegen nemen met maar één bak omdat ze niet willen plassen in de bak waar ze ook hun behoefte doen.

Om een kitten te leren wat zijn of haar nieuwe bak is, kan het nodig zijn de kap de eerste dagen van de bak af te houden.

 

Het kattengrit

Er zijn diverse soorten grit in de handel. Gewoon grofkorrelig kleigrit, klompvormend kleigrit (bentoniet), granulaat op basis van plantaardige vezels, geperste houtkorrels of silicagelkorrels. Mocht uw kat of kitten zijn behoefte naast de bak doen, probeer dan eens een ander soort kattenbakvulling uit.

bentoniet kleikorrels klompvormend, niet biologisch afbreekbaar plantaardige vezels geperste houtpellets niet klompvormend en biologisch afbreekbaar silicaatkorrels niet klompvormend, niet biologisch afbreekbaar
bentoniet kleikorrels
klompvormend, niet biologisch afbreekbaar
granulaat o.b.v. plantaardige vezels
klompvormend, biologisch afbreekbaar
geperste houtpellets
niet klompvormend, biologisch afbreekbaar
silicaatkorrels
niet klompvormend, niet biologisch afbreekbaar

NB Silicaatkorrels zijn niet geschikt voor kittens jonger dan 8 weken. Deze korrels bestaan uit zeolieten, die geen chemische stoffen of dampen afscheiden en dus niet giftig zijn bij inname. Zeolieten bezitten echter wel de sterke eigenschap om water op te nemen. Een kitten dat silicaatkorrels heeft ingeslikt, loopt daarmee risico op uitdroging. Een medische toestand die mits niet tijdig opgemerkt en behandeld, zal leiden tot de dood van het kitten. 
De grote standaardkorrels zullen kleine kittens niet zo snel kunnen doorslikken, de speciale kittenvarianten echter wel!

 

Vragen t.a.v. het vervoer van katten naar en van het buitenland

Ik wil een kitten van Nederland naar België importeren

Import van kittens in België vanuit een EU lidstaat

Voor de import van kittens/katten in België geldt de EU regelgeving: 

 • het dier moet in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model; vanaf 29 december 2014 mogen deze alleen nog maar door dierenartsen worden uitgegeven (de voor deze datum uitgegeven exemplaren blijven geldig).
 • het dier moet geïdentificeerd zijn door middel van een chip, of goed leesbare tatoeage wanneer aangetoond kan worden dat deze vóór 3 juli 2011 is gezet.
 • het dier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Een eerste vaccinatie is pas na 21 dagen geldig; wanneer het een hervaccinatie betreft vóór het aflopen van de door de fabrikant gestelde geldigheidsduur is er geen wachttermijn. De chip moet zijn ingebracht voor de rabiësvaccinatie wordt gegeven (of op dezelfde dag). 

Daarnaast geldt er een aanvullende regel: wanneer het kitten langer dan 6 maanden in België zal gaan verblijven, moet binnen 5 dagen na aankomst in België het chipnummer door een dierenarts in de centrale databank CatID worden geregistreerd. Dit is een wettelijke verplichting. Ook wijzigingen in de gegevens (bijv. een adreswijziging) worden door de dierenarts doorgegeven.

Verder moet elke in België geboren kitten gecastreerd of gesteriliseerd worden voor het wordt verkocht of weggegeven, tenzij deze naar een erkende fokker of naar het buitenland verhuist. De (buitenlandse) fokker is echter niet verplicht om het kitten te neutraliseren (castreren/steriliseren) voordat het in België wordt geïmporteerd, de buitenlandse fokker valt immers niet onder de werking van de Belgische wet. 

Sinds 1 april 2018 moeten kittens in België gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn, de nieuwe Belgische eigenaar zal hierin dus zijn of haar eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn.

Kittens mogen enkel met een geldige rabiësvaccinatie het land in, wat dus betekent dat kittens jonger dan 15 weken niet in België mogen worden geïmporteerd. 

 

(Bron: de Vlaamse Overheid, entiteit Natuur en Milieu)

 

Met welke regels moet ik rekening houden bij het halen van een kitten uit Duitsland?

Vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie

(naar EU-verordening 576/2013)

Om met een hond, kat of fret binnen de EU te kunnen reizen, moet er aan een aantal voorschriften worden gehouden.

 • het dier moet in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model; vanaf 29 december 2014 mogen deze alleen nog maar door dierenartsen worden uitgegeven (de voor deze datum uitgegeven exemplaren blijven geldig).
 • het dier moet geïdentificeerd zijn door middel van een chip, of goed leesbare tatoeage wanneer aangetoond kan worden dat deze vóór 3 juli 2011 is gezet.
 • het dier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Een eerste vaccinatie is pas na 21 dagen geldig; wanneer het een hervaccinatie betreft vóór het aflopen van de door de fabrikant gestelde geldigheidsduur is er geen wachttermijn. De chip moet zijn ingebracht voor de rabiësvaccinatie wordt gegeven (of op dezelfde dag). 

  (Bron: KNMvD)

 

Reizen met kittens jonger dan 3 maanden vanuit een EU-land naar Nederland of België

De invoer van honden, katten en fretten jonger dan 3 maanden is per lidstaat geregeld. Een aantal landen laten dieren jonger dan 3 maanden niet toe, waaronder Nederland en België. Aangezien een vaccinatie tegen rabies pas op een leeftijd vanaf 12 weken gegeven mag worden, betekent dit dat kittens jonger dan 15 weken niet in Nederland en België mogen worden geïmporteerd.

 

Import van kittens in België

Voor de import van kittens/katten in België gelden in principe dezelfde regels als import in Nederland. Echter moet binnen 5 dagen na aankomst in België het chipnummer door een dierenarts in de centrale databank CatID worden geregistreerd. Dit is een wettelijke verplichting. Ook wijzigingen in de gegevens (bijv. een adreswijziging) worden door de dierenarts doorgegeven.

Verder moet elke in België geboren kitten gecastreerd of gesteriliseerd worden voor het wordt verkocht of weggegeven, tenzij deze naar een erkende fokker of naar het buitenland verhuist. De (buitenlandse) fokker is echter niet verplicht om het kitten te neutraliseren (castreren/steriliseren) voordat het in België wordt geïmporteerd, de buitenlandse fokker valt immers niet onder de werking van de Belgische wet. 

Sinds 1 april 2018 moeten kittens in België gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn, de nieuwe Belgische eigenaar zal hierin dus zijn of haar eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn.Kittens mogen enkel met een geldige rabiësvaccinatie het land in, wat dus betekent dat kittens jonger dan 15 maanden niet in België mogen worden geïmporteerd. 

 

(Bron: de Vlaamse Overheid, entiteit Natuur en Milieu)

 

Een Zwitserse fokker heeft interesse in een kitten van mij. Wat komt er bij de export naar Zwitserland kijken?

Voor katten die hobbymatig vanuit Nederland in Zwitserland worden geïmporteerd zijn onderstaande regels van kracht.

Let op: deze regels gaan niet op wanneer de fokker (uit een EU-land) het dier bij de nieuwe eigenaar (in Zwitserland) aflevert, aangezien het dan om commerciële import gaat en daarvoor een aanvullend document nodig is dat door een dierenarts in het land van herkomst moet zijn ingevuld en ondertekend: de Bescheinigung für den innergemeinschaftlichen Handel.

 1. Rabiës
  Het dier moet overeenkomstig met de voorschriften van de fabrikant tegen hondsdolheid (rabiës) zijn gevaccineerd. Een eerste enting moet minstens 21 dagen voor de invoer in Zwitserland zijn toegediend, met een geïnactiveerde entstof met een werkingsgraad van tenminste een internationale antigen-eenheid (WHO-norm).
  Skogge van de Moeshoek Bij herhaaldelijk hergevaccineerde dieren (binnen de door de fabrikant gestelde geldigheidsduur) vervalt de wachttijd van 21 dagen.

 2. Identificatie
  Het dier moet door middel van een microchip worden geïdentificeerd.
  Zwitserse honden moet ook worden geregistreerd in de database ANIS. Wie definitief een hond in Zwitserland importeert, moet de hond binnen een termijn van 10 dagen door een dierenarts bij ANIS laten registreren.
  Als de chip niet voldoet aan de ISO-Norm 11784 of aanhangsel A van de ISO-Norm 11785, dient u zelf een uitleesapparaat mee te brengen waarmee de chip kan worden herkend.

 3. Huisdierenpaspoort
  De dieren moeten zijn voorzien van een correct ingevuld dierenpaspoort.

 4. Kittens van minder dan 3 maanden die uit een land binnen de EU komen, kunnen ongevaccineerd in Zwitserland worden geïmporteerd als ze worden begeleid door hun moeder waar ze nog afhankelijk van zijn of wanneer er een veterinair gezondheidscertificaat kan worden overlegd waarin wordt verklaard dat ze op één plaats zijn gehouden sinds hun geboorte en niet in contact zijn geweest met wilde dieren die aan een rabiësinfectie blootgesteld zouden kunnen zijn.
  Het certificaat mag opgesteld zijn in het Duits, Frans, Italiaans of Engels (andere talen: een officieel gewaarmerkte vertaling moet worden bij-gevoegd).

Epril van de Moeshoek


Overige bepalingen:

Er is geen beperking opgelegd ten aanzien van het aantal huisdieren dat wordt geïmporteerd.

De invoer van honden met gecoupeerde oren en/of staart is verboden.

Over definitief in Zwitserland geïmporteerde honden, katten en fretten dient btw afgedragen te worden.

(Bron: Bundesamt für Veterinärwesen BVET, Bern, CH)

Ik wil een kitten kopen in een land buiten de Europese Unie.

Vervoer van honden, katten en fretten vanuit een derde land naar een EU-staat

Om een gezelschapsdier vanuit vanuit een land buiten de EU in een EU-staat te kunnen invoeren, moet aan de volgende eisen worden voldaan:

 • maximaal vijf dieren tegelijk;
 • vergezeld door de eigenaar of een vertegenwoordiger van de eigenaar;
 • het dier mag niet voor verkoop of eigendomsoverdracht bedoeld zijn.

Verder kunnen er per land aanvullende eisen worden gesteld. Bijv. aan de begeleidend documenten. Zo moet bij invoer uit Noorwegen of Zwitserland een certificaat aanwezig zijn met daarin de gegevens over de verzending en een gezondheidsverklaring.
Op de site van Voedsel en Warenautoriteit is een selectiemodel te vinden waarbij de eisen per land en per diersoort zijn op te vragen.

“In de zee- en luchthavens in Nederland vinden per jaar gemiddeld 50.000 importtransacties plaats met dieren of producten van dierlijke oorsprong. Deze producten moeten aan Europese of nationale wetgeving voldoen. In die wetgeving worden eisen gesteld ten aanzien van hygiëne, kwaliteit en gezondheid. Als gevolg van uitbraken van uiteenlopende dierziekten waar ook ter wereld, worden hierin jaarlijks zo’n duizend grote en kleine wijzigingen doorgevoerd.

De internetapplicatie Import Veterinair On line (IVO) geeft aan de hand van een aantal trefwoorden (product, land van herkomst, gebruik) de actuele stand van zaken over de wettelijke vereisten voor dergelijke importen. Bedrijven, Douane en de Voedsel en Waren Autoriteit kunnen dankzij dit hulpmiddel snel inzicht krijgen in de eisen die aan import van bepaalde dieren of producten worden gesteld. De internetapplicatie IVO is een hulpmiddel dat ook voor anderen toegankelijk is...”

(Bron: VWA)

KLIK HIER om naar de IVO applicatie te gaan

 

Aanwijzingen bij het gebruik van IVO

 • Kies eerst 'levend dier en levend product', vervolgens 'gezelschapsdieren'.
 • Bevestig daarna het scherm waar de omschrijving van uw keuze is te lezen.
 • Kies vervolgens de gewenste invoerdatum, het land van herkomst, het gebruiksdoel (definitieve invoer van levende dieren en levende producten) en de veterinaire bestemming (invoer).
 • Voor sommige landen volgt daarna een opsomming van de invoereisen, voor andere landen moet eerst nog een nadere keuze voor een diersoort worden gemaakt.
 

Overige vragen

Zijn mijn telefoonnummer en email wel veilig op fokkersnoorseboskatten.info?

Om te voorkomen dat uw emailadres en/of telefoonnummer door spambots of web crawlers van het internet worden 'geplukt', zijn deze gegevens beschermd met een Javascript.

Dit houdt in, dat om deze gegevens te kunnen lezen er eerst een klein stukje programmacode moet worden verwerkt door de browser waarmee u surft. Spambots en Web crawlers kunnen dit niet, en zullen de informatie niet als telefoonnummers of email herkennen.

In de tweede helft van 2011 had 1% van de bezoekers van fokkersnoorseboskatten.info Javascript niet ingeschakeld in zijn of haar browser. Mocht u tot die ene procent behoren, krijgt u geen telefoonnummers of mailadressen te zien op onze website. In plaats daarvan wordt een boodschap vertoond met een instructie hoe u dit kunt veranderen.

Wilt of kunt u de instellingen van uw browser niet veranderen, neem dan contact op met de webmaster en deze zal u de door u gewenste gegevens per mail toezenden. 

Heeft fokkersnoorseboskatten.info een banner?

Indien u ons met een banner wilt linken, kunt u kiezen uit de twee formaten die hieronder zijn afgebeeld.

KLIK HIER om de banners te downloaden (als ZIP bestand). Pak het ZIP bestand uit en kies het GIF-bestand in het door u gewenste formaat.

Link naar: http://fokkersnoorseboskatten.info

 

U kunt er ook voor kiezen om onderstaande code in de broncode van uw pagina over te nemen. Mocht onze banner veranderen, dan verandert deze automatisch op uw site mee.

Voor de grootste maat gebruikt u de volgende code:

<a href="http://fokkersnoorseboskatten.info" target="_blank">
<img src="http://fokkersnoorseboskatten.info/images/BannerFokkersoverzicht.gif" 
alt="fokkersnoorseboskatten.info" /></a>

 

Voor de XS maat gebruikt u onderstaande code:

<a href="http://fokkersnoorseboskatten.info" target="_blank">
<img src="http://fokkersnoorseboskatten.info/images/BannerFokkersoverzichtXS.gif" 
alt="fokkersnoorseboskatten.info" /></a>

 

Indien het plaatsen of downloaden van onze banner u problemen oplevert, kunt u de webmaster via het contactformulier verzoeken om ondersteuning cq de banners per mail toe te sturen.

 

sideBar